Geen categorie

Zelfzorg

Zelfzorg

Het zou een vak op school moeten worden. Je bent 6 jaar als je leert lezen, rekenen, en schrijven. Langzaam aan verdwijnt het spelen in je les pakket. Gelukkig zijn er wel basis scholen die veel meer uren gymles aanbieden. Bewegen is gezond. Dat weten we allemaal. En tegenwoordig spelen de kids veel meer binnen dan dat mijn generatie ooit gedaan heeft. Als je nu op telt hoeveel uren een kind achter een scherm zit dan schrik je. Vroeger zei mijn moeder dat te dicht bij de tv zitten niet goed voor je ogen was. Wij hadden nog beeldpuntjes, later heette dat pixels. En nu is het beeld zo scherp geworden en kijk je via je internet tv.  

Maar om terug te komen op zelfzorg,…. hoe leer je dat dan? Van je ouders? Helaas moest ik het leren van de generatie die niet geleerd heeft om te praten. Je vuile was buiten hangen deed je niet. En te veel vragen stellen was onbeleefd. Als ze je wat willen vertellen dan zeggen ze het je wel. Je leert van anderen om je heen. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. De jaren 80,90 waarin ik opgroeide had meer romantische muziek. Rock Ballades. Madonna’s poster hing groot boven mijn bed. Bonjovi zong over de liefde en over zijn bed vol rozen blaadjes. Netals  Guns ‘n roses met de snerpende gitaar solo’s van Slash, U2, Michael Jackson danste op de maan (moonwalk), Usher de vreemdgaande super romantische man, Alanis Morrissette die zong over de relaties die niet voor haar bestemd waren, 4Non Blondes zongen over dromen die ze maar niet kunnen verwezenlijken., enz… voorbeelden. Anouk was niemands vrouw!! Alice Key, Beyoncé, Pink waren allemaal pittige vrouwen die hun mannetje stonden. Aangeleerd gedrag. Stoerder voordoen dan je in werkelijkheid was. Dat was vroeger. En dat is tegenwoordig nog zo. Voorbeelden zoeken waar jij van kan leren is goed. Besef wie jouw voorbeelden zijn! 

En of we het nu willen of niet. De wereld is sneller, uitdagender en veeleisender geworden. Via social media start het pesten al onder jonge kinderen. Iedereen kan je volgen via social media. De geschetste wereld van de puber is zoooo leuk, fantastisch!! En doe jij hier niet aan mee zal je zelf een depressie ontwikkelen. Spiegel je je zelf aan al die bloggers, vloggers die het gemaakt hebben in het leven met dure kleding, make up en auto’s?? Dan word je van  je eigen leven helemaal niet blij als die bestaat uit werken, vrouw die thuis alles regelt voor je partner en voor je kinderen zorgen en er ook nog wens hip en leuk uit te zien. Je vriendinnen hebben het alleen nog maar over kinderen en scheidingen… En je moet nu ook nog eens veel meer doen binnen korte tijd. Dat berekend dat je veel meer prikkels te verwerken krijgt in korte tijd. 

Maar hoe je nu echt met je emoties om moet gaan leerde je niet. Het woord “prikkels” werd niet zo veel genoemd als tegenwoordig. Huilen is niet voor mannen. Als je als meisje snel huilde dan werd je een huilebalk genoemd. En jongens waren dan watjes. Dus slikte je alles maar in. Zelfzorg. Hoe doe je dat? 

De schooljaren word je veelal geleerd om met bijv. Een vak te leren, en met doelgroepen om te gaan. Ik heb een sociaal pedagogische opleiding gedaan. En AB (Activiteiten Begeleiding ) Hier werd mij geleerd werd hoe je met verstandelijk gehandicapte mensen of dementerende mensen, kinderopvang kids en internaat kinderen om moest gaan. Oa. Koken en huishoudkunde. Maar hoe ik nu met mijzelf om moest gaan kwam op school niet aan bod hoor. Hoe verwerk ik prikkels? Hoe om te gaan met mijn emoties? Als we op een dinsdag toets hadden dan kon m’n klasgenoot niet, want dan liep ze bij het RIAGG… Tja, en zij wilde later werken met doelgroepen… ??? Rare gedachte vond ik dat…’

Of je ging naar de meao. Of je was goed in talen. Of reizen, of je wilde reporter worden. Of je was heel goed in bloemschikken dan was daar een opleiding voor. Florist heette dat? Of werken in de hotel-branche als hotel manager. Anderen gingen naar de sport opleiding om gymles te geven. Of je ging naar de opleiding om meester of juf of klasse assistent te worden… Maar waar leer je dan over jezelf en zelfzorg?! Omgaan met prikkels en emoties??

Ja dat leert het leven je. Dat klinkt simpel. Is het ook. Maar wie leert jou dan wat belangrijk voor jou is? Je ziet bij je ouders en vrienden om je heen hoe het hoort. Verkering krijgen, trouwen, kinderen krijgen, het huisje boompje beestje verhaal. In mijn geval ben ik 2x getrouwd. En gescheiden. Heftige periodes. Ik heb het nooit als fout gezien. Het was wel een hele verdrietige periode. Hoe moest ik dat verwerken? Ik leerde dat fouten maken mocht. Maar een fout is geen fout.  Gelukkig heb ik een hele positieve instelling. Ik zag het als groei. Pijnlijk maar ik heb het wel nodig gehad om de stappen te zetten waar ik nu sta en wie ik nu ben. Ik leerde wie ik ben…Want ik leerde van mijn huwelijk wat ik wilde, wat ik niet wilde en dat er iets niet klopte. Bijsturen dan maar. Maar omgaan met die emoties? Dat leerde ik veel later. Toen ik met Mental Coaching in aanraking kwam. DAT had ik vele jaren eerder willen leren….En PowerLife opleiding en PowerVrouwen hielp mij met het ontwikkelen van mijn christen fundament. Zo waardevol…!

Nu kies ik met mijn hart. Ik mag mijn talenten ontwikkelen. En weet ik wat ik wil. Ik weet dat emoties er mogen zijn en hoe ik er mee om moet gaan. Ik weet wie ik ben en waar ik sta. Dat ik nooit alleen ben. En dat ik er mag zijn. Ik ben goed genoeg zoals ik ben. Ik durf voor mezelf te kiezen en voor mijn passies. Ik kan omgaan met prikkels. En ik geniet weer. Ik hou zielsveel van mijn partner. Wij hebben het zo fijn samen. Onze liefde is zo puur en intens. Dat gun ik iedereen. Ik ben gelukkig. En ook heel erg dankbaar dat ik de kracht heb gekregen om deze stappen te zetten en opleidingen te mogen volgen. 

Dit wil ik delen met iedereen die het maar lezen wil! Hier ligt mijn kracht! Leer ook omgaan met je emoties en prikkels. Hou je energiepeil in balans. Leer leven vanuit je hart.  Van hoofd naar hart. Je doet het niet alleen. Daar wil ik jou bij helpen. Zodat jij weer gelukkig wordt en weer kan ontspannen. Jij bent uniek. Alles is er al in jou. Je mag het gaan zien, voelen en ervaren. Met mijn hulp. Leer ja zeggen tegen jezelf en nee tegen de dingen die jouw energie leegzuigen. Dingen die nu niet meer bij jou horen. Wordt weer jezelf of in ieder geval de beste versie van jezelf! Leven vanuit de Liefde voor jezelf. Als jij niet voor jezelf zorgt kan je ook niet voor een ander zorgen. Het is nu tijd om voor jezelf te kiezen. Leer hoe jouw emoties werken. 

Je moet het wel zelf willen. Kijk eens naar de volgende vergelijkingen;

Sporten doe je als hobby om soepel te blijven, je gaat naar de kapper en schoonheidsspecialiste om je van buiten mooier te maken en te voelen. Denk eens in hoe jij je zal voelen als jou innerlijk weer mag gaan stralen? Als jij weer in balans bent. Dat jij weer mag stralen. Doordat jij zelfzorg toe past. En nu weet hoe jij met elke situatie om kan gaan. Voel je je sterk!! Jij bent geliefd…!!

Denk je eens in hoe het zou zijn als jij dit in je tienerjaren op school zou hebben geleerd? Het zou heel veel onzekerheden hebben overwonnen. Je zou je minder ongemakkelijk hebben gevoeld in sommige situaties. Maar je heb een rol aangenomen. Een muur om je hart gebouwd. Om je er door heen te slaan. Woorden hebben je geraakt en hebben je jarenlang onzeker gemaakt. Je bent de leugens van anderen gaan geloven. Je bent niet mooi genoeg, niet hip genoeg, je bent na gewezen om je pukkels en kroes haar en hebt een minderwaardigheidscomplex er aan over gehouden. Je werd als laatste gekozen met gym want je bent niet zo sportief als anderen. Dat heeft allemaal sporen in jou achter gelaten. Jij bent in die leugens gaan geloven…

Dat is zo jammer want dat is niet jouw waarheid. Leer jezelf weer kennen, je echte IK! Jouw waarheid. Jij bent mooi! Jij bent geliefd! En helemaal goed genoeg zoals je bent. Leer leven vanuit liefde, vanuit het hart. Je doet het niet alleen…

Zit jij op de juiste plek? Is jouw werk nog wat echt bij jou past? Gebruik jij je talenten zoals jij ze wil gebruiken? Of heb jij deze baan al jaren en ben je goed in wat je doet maar geeft het je geen voldoening meer? Bedenk dan dat jij altijd de keuze hebt om hier zelf verandering in te brengen. Kost het je steeds meer energie om elke dag naar je job te gaan en te doen dat jij dag in dag uit, jaar in jaar uit al doet? Haal het beste uit jezelf. Ook dit heeft enig Zelfzorg nodig. Jij bent de enige die kan voelen of jij nog op de juiste plek zit. Jij bent de enige die hier verandering in kan brengen. Ik weet het, het klinkt heel eng om jouw zekerheid los te laten. Maar wat zou jij willen doen? Waar droomde jij als klein meisje van om te gaan doen? Wat was je passie? Wat is hier nog van over? Visualiseer jezelf dat je als klein meisje je droom volgt. Je passie uitvoert. …. voelt fijn hé? Straal je ?? Wat doe je? Wat voel je? Zie jij het duidelijk voor je? 

Visualiseer jezelf als klein meisje van toen in huidige situatie. Is ze nog zo gelukkig met wat dat kleine meisje nu doet? Of voelt dit toch anders?

Als dit anders voelt ga er dan mee aan de slag! Zelfzorg!! Ga je dromen achter na. Er zit zoveel meer in jou ! Jij bent het waard!! Ik wil je daarbij helpen. Ik wandel een stukje mee in jouw Levensverhaal… Zodat jij weer zal gaan leven vanuit je hart ipv je hoofd. Vanuit liefde en passie. Zelfzorg. ….

Was er maar een vak op school dat zo heet zodat iedereen dit kan leren….

Jij hebt nu de kans….

Groetjes van Ilonka

Puur & Wilskracht- Coaching

Coach 

Wandel Coach

Attachment.png
Ik wandel een stuk met jou mee in jouw Levensverhaal